Δεν θα περάσει ο φασισμός

Από το σχολείο κιόλας μαθαίνουμε για το «όχι» του Μεταξά. Δεν μαθαίνουμε όμως ότι ο Μεταξάς ήταν ένας δικτάτορας με τα κλασικά χαρακτηριστικά: αυθαίρετες συλλήψεις διαφωνούντων, βασανισμοί, απαγορεύσεις κομμάτων, εξορίες κ.ά. Την ίδια περίοδο ξεκινάνε και οι παρελάσεις με στόχο την ενίσχυση της νεολαίας του Μεταξά (ΕΟΝ) και του Γ’ Ελληνικού πολιτισμού (κάτι σαν να λέμε ναζιστική νεολαία και Γ’ Ράιχ) . Στην πραγματικότητα, το αληθινό όχι δεν το είπε ένας διορισμένος πολιτικός αλλά ο ίδιος ο λαός ο οποίος αρχικά απώθησε τον ιταλικό στρατό και αργότερα πολέμησε τον γερμανικό με αντάρτικο κατά την διάρκεια της κατοχής.
Ένα άλλο ψέμα που μαθαίνουμε στο σχολείο είναι ότι όλοι οι έλληνες πολέμησαν κατά της γερμανικής κατοχής. Στην πραγματικότητα, ο φασισμός έβρισκε συμμάχους στις πόλεις όσο και στην επαρχία στα πρόσωπα των ταγματασφαλιτών, παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση της λαϊκής αντίστασης, κυρίως ενάντια στο ΕΑΜ (το εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο). Ο λαός δεν πολέμησε μόνο ενάντια στους Γερμανούς, αλλά ενάντια και στους συμμάχους οι οποίοι μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων προσπάθησαν να επιβάλουν πλήρη έλεγχο στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Πολέμησε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές εισβολές, στην επιβολή του φασισμού, στον περιορισμό των ελευθεριών του αλλά και για μία διαφορετική ζωή.
Σήμερα ίσως να μην ζούμε στις δύσκολες πολεμικές συνθήκες που έζησαν οι προγονοί μας. Ζούμε όμως έναν διαφορετικό πόλεμο ενάντια στις ελευθερίες και στις ζωές μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο τρόικες: μια εξωτερική (ΔΝΤ, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και μια εσωτερική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι οποίες εξαπολύουν επίθεση επιβάλλοντας δυσβάσταχτα μέτρα, καταστέλλοντας κάθε φωνή που αντιστέκεται ενώ χρησιμοποιούν μεθόδους από τα χρόνια της Χούντας και της Κατοχής (απαγορεύσεις συναθροίσεων, βασανισμοί από την αστυνομία κ.ά). Στην προσπάθεια τους να καταστείλουν τους αγώνες θέλουν να μας πείσουν ότι ο λαός που παλεύει στον δρόμο ενάντια στα μέτρα ή ενάντια στην οικολογική καταστροφή στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι το ίδιο με τον χρυσαυγίτη τραμπούκο και την δολοφονική καταστολή.
Ταυτόχρονα, σύμμαχος τους σ’ αυτή την προσπάθεια και μαντρόσκυλο του συστήματος η Χρυσή Αυγή. Επιτίθεται υπό την ανοχή της αστυνομίας και του Υπουργείου «Προ»-Πο σε μετανάστες με μαφιόζικες μεθόδους δέκα προς έναν, είναι υποτίθεται «αντισυστημική» αλλά πολεμάει τους αγώνες και χτυπάει «προσοχές» μπροστά στ’ αφεντικά. Επιπλέον, δείχνει το πραγματικό φασιστικό τους πρόσωπο, ζητώντας στοιχεία για τα παιδιά των μεταναστών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (θα τα δείρει και αυτά?), ενώ δημιουργεί γραφείο εύρεσης εργασίας «μόνο για Έλληνες» σε συνεργασία με τα αφεντικά καταργώντας κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης, εργασιακών δικαιωμάτων και αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. Η ιδεολογία και οι πρακτικές τους βρωμάνε από μακριά θυμίζοντας τις παλιότερες εποχές ταγματασφαλιτών και κατοχής τις οποίες άλλωστε δεν κρύβουν ότι θαυμάζουν. Φυσικά, δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους και για τα φασιστικά καθεστώτα, τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Μεταξά.
Τα σχέδια τους όμως δεν θα περάσουν!
Να πολεμήσουμε τον φασισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Είτε από την πλευρά του Κράτους με την καταστολή των αγώνων και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, είτε από την πλευρά των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής, αλλά και ενάντια σε κάθε ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία.
Η αντιφασιστική πρωτοβουλία στα Βόρεια καλεί όλο τον κόσμο σε συμμετοχή για να αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό και να τελειώνουμε μια και καλή με τους επίδοξους συνεχιστές του.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ